Tredje testet – Sangenic blöjhink

Det tredje testet i vår serie av test av blöjhinkar har nu kommit till blöjhinken från Sangenic (Tommee Tippee). Blöjhinken från Sangenic kapslar in varje blöja för sig vilket gör att blöjhinken effektivt stänger inne den obehagliga doften. Inkapslingen av varje enskild blöja gör dock att förbrukningskostnaden för plastfolie (refiller) blir ganska hög.

Blöjhinken som kommer från Sangenic (Tommee Tippee) och heter HygienPlus+ är lite annorlunda mot blöjhinkarna från AngelCare och Korbell då de har en mekanism som gör det möjligt att försluta och förpacka varje slängd blöja för sig. Detta görs genom att man efter att lagt ner blöja i hinken snurrar en ring där refillen sitter, på så sätt sluter plastfolien om varje enskild blöja. För att bli av med oönskad lukt är detta ett effektivt system men det innebär också att plastfolien i refillen går åt snabbare än för andra blöjhinkar (något som man märker då man tömmer blöjhinken och förslutningarna kan snurras upp och man ser då hur mycket extra plastfolie som har gått åt).

Blöjhinken från Sangenic kan man köpa man på LekMer.se för 139:-.

Som på de andra blöjhinkarna så använder man refiller som byts ut då plastfolien är slut. Refillerna till Sangenics blöjhink (original) kostar 299:- för ett 3-pack på LekMer.se. Refillerna finns också att köpa som kopior från Mammashop, ett 3-pack kostar där 189:-, dock är dessa refiller inte riktigt lika bra som originalet enligt flera som har testat dem. Eftersom refillerna går åt betydligt snabbare pga. den extra förslutningen blir totalkostnaden för refillerna till Sangenics blöjhink ganska hög. Räkna med att en refill räcker till ca 100 blöjor (3-4 veckors användning), kostnaden per blöja blir då 0,63 kr/blöja (under förutsättningen att man köper refillerna som är kopior) vilket är betydligt mer än för motsvarande refiller för blöjhinkarna från Korbell (0,40 kr/blöja) och AngelCare (0,33 kr/blöja). För att låta refillen räcka längre kan man givetvis låta bli att försluta varje blöja för sig men eftersom Sangenics hink i huvudsak förlitar sig på förslutningen med hjälp av plastfolien för att stänga inne den obehagliga lukten blir hinken knappast luktfri om man inte försluter blöjorna.

När man tömmer hinken så är det inte helt ovanligt att själva förslutningen av blöjorna (dvs. den snurrade folien) går upp. Det går mycket plastfolie jämfört med motsvarande hinkar från Korbell och AngelCare vilket gör att förbrukningskostnaden blir högre än för dessa blöjhinkar.

Nedan hittar du ett filmklipp som visar hur blöjhinken från Sangenic fungerar.

Specifikationer: Höjd: 47 cm. Diameter 30 cm. Hinken rymmer ca 28 st blöjor.

Slutsats: En snygg och kompakt hink som är billig in inkö och som helt och hållet stänger in oönskad lukt, möjlighet till billiga refiller eftersom det finns kopior men hinken använder pga. sin förslutningsteknik betydligt mer plastfolie än andra hinkar vilket gör att hinken blir den dyraste i längden. Rekommenderas för dem där blöjstanken är som värst och där förbrukningskostnaden inte är lika viktigt.

2015-08-05: Uppdatering – Numera finns möjlighet att köpa folie till sina refiller till blöjhinken från Sangenic, kostnaden blir betydligt lägre än att köpa nya refiller (nästan en tiondel av priset). Läs mer på Billigare refiller till Sangenic och AngelCare blöjhink.

2014-09-09: Uppdatering – Priset hos LekMer har justerats ner från 199:- till 139:-, priset på refiller har justerats upp något till 299:- för tre st. LekMer säljer nu även ett paket med hink tillsammans med 3 refiller för 379:- (tidigare 499:-).

Vårt andra test – Korbell blöjhink

Då har vi testat vår andra blöjhink här på blojhink.se. Blöjhinken från Korbell är en riktigt bra hink som också är hyfsat billig att införskaffa. Man hittar den bland annat på LekMer.se för 249 kr inkl. en extra refill.

Korbell Blöjhink är en praktisk luktfri förvaring av använda blöjor. Hinken kan även användas som vanlig luktfri sophink sedan när blöjtiden är förbi. Fotpedal finns för öppning av hinken. Det är lätt att tömma och byta refill. En refill räcker till ca 240 st blöjor. Kapacitet på hinken är 18 liter eller ca 25-30 blöjor innan den behöver tömmas.

Hinken finns i tre olika storlekar beroende på dina behov. Och det bästa av allt är att man kan slänga i blöjan utan att ens röra hinken, man trycker på fotpedalen så åker locket upp och du kan slänga i blöjan. Refillerna som Korbell använder är lätt parfymerade vilket kan ge en konstig doft precis när hinken öppnas och en ny blöja slängs annars är den väldigt duktig på att stänga inne illaluktande doft. Hinken är lätt att använda och använder biologiskt nedbrytbara platspåsar. Blöjhinken är tillverkad i hållbar och skraptålig ABS-plast, ser bra ut och ger ett bra kvalitetsintryck.

Jag har ännu inte hittat några kopior på refiller som passar till Korbells blöjhink vilket gör att man är låst till att köpa original. På LekMer.se säljs också ett 3-pack med refiller för 279 kr, varje refill ska enligt tillverkaren räcka till ungefär 240 st blöjor vilket ger ett snittpris per blöja på 0,40 kr, dvs. något dyrare än att använda kopior av refiller till hinken från AngelCare som låg på 0,33 kr/blöja.

Specifikationer: Bredd 25 cm. Djup 27 cm. Höjd 49 cm.

Övrigt: Till hinken kan man också använda vanliga avfallspåsar vilket kan vara ett alternativ till de något dyrare refillerna.

Butik Pris
LekMer.se 249 kr (inkl extra refill)

Nytt test av AngelCare blöjhink

Blöjhinken från AngelCare är f.n. svår att få tag på i Sverige då flertalet leverantörer har slutat att sälja denna blöjhink. Tidigare kunde denna hink medfölja då man fick en gratis babybox via Babyproffsen-butikerna, så är dock inte längre fallet. Som ersättare rekommenderar vi på blojhink.se blöjhinken från korbell.

Hinken från AngelCare är en hink i vit plast med lock och en fjädrande stängningsanordning som ska täta påsen där blöjorna ligger. Hinken ser bra ut och fungerar ganska ok för att ta bort lukten men är ganska osmidig då man ska slänga blöjorna. Den fjädrande stängningsanordningen gör det lite krångligt att slänga blöjorna, att slänga en blöja med en hand är i princip omöjligt. Hinken rymmer ca 30 blöjor innan det är dags för att tömma den. Hinkens refill är som på de flesta blöjhinkar en lång tub som man knyter ihop i botten, efter att hinken är full klipper man av den del där blöjorna ligger i och slår en knut, sedan slår man en knut på den delen av refillen som är kvar och hinken kan därefter användas till nya blöjor.

Billigaste refillerna (som dock inte är original) till AngelCares blöjhinkar hittar ni på Mammashop. Där kan ni t.ex. köpa ett 3-pack med refiller för 177 kr (exkl. frakt). En refill ska sammanlagt räcka till ca 180 st blöjor enligt tillverkaren vilket innebär att snittpriset per blöja med dessa refiller (3-pack) blir 0,33 kr. Vill man komma undan ännu billigare så kan man också använda vanliga soppåsar (som dock blir lite mer osmidigt att byta) som man trär runt en tom refill och sätter dit, dock kan det hända att dessa soppåsar inte håller borta doften från blöjorna lika bra.

Specifikationer: Vikt (hink + refill): 1.243kg, mått:562mm x 247mm x 283mm.

Uppdatering 140915: Blöjhinken från AngelCare följer dessvärre inte längre med den Babybox som man gratis kan hämta via Babyproffsen-butikerna och hinken verkar inte längre gå att köpa någonstans i Sverige. Som ersättare rekommenderar vi på blojhink.se blöjhinken från korbell.

Blöjtest

Dags för blöjtest! En webbplats som handlar om blöjhinkar borde rimligtvis också ta upp det som slängs i blöjhinkarna. Som av en slump så hittade jag häromdagen ett test i Vi föräldrar special som jag här tänkte sammanfatta och presentera.

Testet visade sig också stämma bra med våra egen uppfattning om de blöjor vi själva har testat och använt till vår dotter. Blöjorna som testades var avsedda för barn mellan 7-18 kg och bedömdes ur flera olika kriterier, däribland läckagerisk, andningsförmåga och fukt mot huden.

Nåja, till resultatet! Den allra bästa blöjan enligt testet var Libero Comfort. Blöjan från Libero fick ett totalbetyg på 4,2 av maximalt 5. Snittpriset för Libero-blöjan är 1,90 kr/st. Som god tvåa i testet kom Pampers Active fit med betyget 4,1. Blöjan från Pampers var dock den dyraste i testet med sina 2,30 kr/blöja. Värt att notera är att en av de allra billigaste blöjorna, den från Willys fick betyget 3,9 och med ett pris på 1,40 kr/st så utsågs blöjan till den mest prisvärda blöjan. Värt att nämna kan också vara att blöjorna Super Dry från Huggies och Ica Basic var testets allra sämsta blöjor, båda med betyg under 3.

Blöjan Libero Comfort Fit - Bäst i test!

Slutsatsen blir att vill ni ha den allra bästa blöjan ska ni välja Libero Comfort, vill ni spara lite pengar men ändå köpa en bra blöja så rekommenderas blöjan från Willys. Båda dessa blöjor fungerar också ypperligt tillsammans med alla de blöjhinkar vi har testat – testen hittar ni här Test av blöjhinkar.