Allt om blöjhinkar

Varför behöver man en blöjhink? Vilken blöjhink ska man köpa? Vilken blöjhink är bäst? Många frågor dyker upp för nyblivna föräldrar. Här hittar du allt du någonsin kommer att behöva veta om blöjhinkar.

När man blir förälder för första gången så dyker det upp en massa frågor och tankar och en massa beslut som ska tas. Mängder med saker till den nya familjemedlemmen ska införskaffas och det är lätt att bli förvirrad och osäker på vad man behöver och vad man klarar sig utan. Ett av dessa beslut som kanske inte känns som det allra svåraste att ta är om man ska investera i en blöjhink eller inte. Ert nyfödda barn kommer alldeles säkert att växa upp och bli en underbar liten människa och ni som nyblivna föräldrar kommer säkert att överleva er första tid som småbarnsföräldrar både med eller utan blöjhink. Men det finns vissa saker som underlättar livet med småbarn och blöjhinken är definitivt en av dem.

Varför ska man skaffa sig en blöjhink?

Meningen med en blöjhink är att man skall slippa dålig lukt och att det ska vara enkelt och smidigt att tömma då man i regel får göra det ganska ofta (småbarn kan ha en tendens att förbruka blöjor snabbare än man kan ana). För att förhindra att odören från de använda blöjorna sprider sig är blöjhinkarna i regel utrustade med olika typer av system som skall innesluta den ofta otrevliga lukten. För att blöjhinkarna ska vara lätta att tömma så brukar de innefatta ett system med en enda lång påse (refill) som man enkelt kan använda en del av, klippa av, försluta och därefter slänga – därefter slår man en knut på botten av påsen så är den redo för nya blöjor. Det är också dessa refiller som är den relativt stora kostnaden, själva blöjhinken får man ofta till ett reducerat pris på bekostnad av något dyrare refiller.

Vilken blöjhink ska man välja?

Det finns en mindre uppsjö av blöjhinkar att välja mellan när man väl ska köpa en. Som kritisk konsument valde jag att gå den hårda vägen och skaffade ett flertal modeller som jag utvärderade grundligt. För att ni ska slippa samma övning så har jag på denna webbplats samlat ett test över ett gäng med de allra vanligaste blöjhinkarna på den svenska marknaden. Under tiden kommer jag att lägga upp de olika testerna av blöjhinkar under Test av Blöjhinkar.

Lycka till med er blöjhink (och ert nya tillskott i familjen)!